Rss

  • google

Στην Πανδημία ενημερώνουμε/ ενημερωνόμαστε από το Σωματείο μας.

25/03/2020

Συναδέλφισσες, -οι,

Χάρη  στην τιτάνια προσπάθεια και στην αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ,αλλά και στη τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας από τους πολίτες,  φαίνεται ότι η κατάσταση στην χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται και οι αριθμοί δείχνουν να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Δυστυχώς όμως η αποσπασματικότητα και η ασάφεια των διατάξεων που αφορά τον κόσμο της εργασίας και ιδιαίτερα της ενοικίασης και των εργαζόμενων των πολλών ταχυτήτων είναι ολοφάνερη.

Αν και οι τράπεζες ξεκίνησαν σχετικά γρήγορα να καταρτίζουν πλάνα τηλεργασίας και αποσυμφόρησης των χώρων, αυτά δεν περιλάμβαναν τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Μετά από τις άοκνες προσπάθειες του σωματείου και την συνεχή επικοινωνία με τις εταιρίες δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού και άδειες σε ευπαθείς ομάδες.

Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα η κατάσταση για τους ενοικιαζόμενους κάθε άλλο παρά καλή είναι. Συνάδελφοι- ισσες  ενώ υπάρχει απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, σε Διευθύνσεις Τράπεζας δουλεύουν 25-30 άνθρωποι.

Ενώ υπήρξαν  επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα με μεγάλα κτίρια με πάρα πολλούς εργαζόμενους, κυρίως ενοικιαζόμενους, δεν τους απομακρύναν από το χώρο αλλά περίμεναν να τελειώσει το ωράριο για να γίνει απολύμανση!!! Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να απαγορεύεται πλέον ο περίπατος σε εξωτερικό χώρο ακόμα και δύο ατόμων μαζί και στους κλειστούς χώρους εργασίας να συγχρωτίζονται πολύ περισσότεροι.

Όσον αφορά την βεβαίωση του εργοδότη για τις μετακινήσεις στην εργασία η ασυνεννοησία και ταλαιπωρία των ενοικιαζόμενων ήταν αναμενόμενη στην Βαβέλ της εργολαβίας και ασυγχώρητη για ανθρώπους που μέσα σε τέτοιες συνθήκες πάνε να στηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία των Τραπεζών για τις οποίες εργάζονται.  Η κατάσταση αυτή αφορά όλες τις Τράπεζες και τις εργολαβικές εταιρίες στον ένα η τον άλλο βαθμό.

Στο σημείο αυτό έχουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά κάποια πράγματα.

1) Όσοι κάνουν χρήση άδειας για ευπαθείς ομάδες (ενδεικτικά αναφέρουμε Πνευμονοπαθείς, Καρδιοπαθείς, Ανοσοκατασταλμένοι, Ηπατοπάθειες, Σακχαρώδης Διαβήτης) να γνωστοποιούν στις εταιρείες τους τις γνωματεύσεις των ιατρών τους  όπως ορίζεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 55 11/03/2020. 

2) Οι γονείς οι οποίοι κάνουν χρήση ειδικής άδειας, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να κάνουν χρήση τηλεργασίας. Η εξ’ αποστάσεως εργασία είναι εργασία , ή οποία αμείβεται κανονικά και άρα καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν θεωρείται ή συμψηφίζεται με κανενός είδους άδεια.

3) Εάν κάποιος συνάδελφος – ισσα αισθάνεται συμπτώματα κρυολογήματος ( βήχα, πονόλαιμο, καταρροή κτλ) να ενημερώνει τους προϊσταμένους του στην Τράπεζα και στην εταιρεία του και να μην προσέρχεται στο χώρο εργασίας του.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, -ισσα που βιώνει την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του να μη διστάσει να επικοινωνήσει -στα τηλέφωνα  που δίνονται παρακάτω- με το σωματείο. Τέλος καλούμε Τράπεζες και εταιρείες να σεβαστούν τις διατάξεις και να μην προσπαθήσουν, για ακόμα μια φορά, να βγάλουν τα σπασμένα αυτής της έκτακτης κατάστασης πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Σε κάθε τέτοια  περίπτωση θα μας βρουν μπροστά τους.

Το Δ.Σ.

Comments are closed.