Rss

  • google

Κάτω τα χέρια από τους φύλακες

Συναδέλφισσες, -οι,

Με φαιδρά επιχειρήματα για δικαιολογία οδηγήθηκε στην απόλυση συνάδελφος φύλακας  στις αποθήκες της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα Αττικής (ΠΑΕΓΑΕ). Ο λόγος ήταν ότι δεν φορούσε γραβάτα σε ένα φυλάκιο στους πρόποδες της Πάρνηθας όπου η μόνη μορφή ζωής που μπορεί να συναντήσεις, τις νυχτερινές ώρες που έγινε ο έλεγχος, είναι ελάφια και αλεπούδες. Επίσης η εταιρεία διατείνεται ότι δεν φορούσε τη στολή του όπως υποχρεούται. Ο συνάδελφος φορούσε δικό του παντελόνι ίδιου – μαύρου – χρώματος με την στολή του, ακριβώς επειδή είχε ζητήσει να του αντικαταστήσουν το φθαρμένο παντελόνι της στολής δύο μήνες πριν, αλλά η εταιρεία δεν του το είχε παραδώσει. Να σημειώσουμε εδώ ότι η εταιρεία εξαναγκάζει τους φύλακες να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τις στολή συνολικού κόστους περίπου 200 ευρώ, τα οποία κρατάει με δόσεις 15 ευρώ τον μήνα από τον μισθό τους.

Στην παρέμβαση του ΔΣ του Σωματείου μας προς την εταιρεία που έγινε την Παρασκευή 24/6/2016, ο διευθυντής  της εταιρείας κ. Σκούρας ουσιαστικά παραδέχτηκε την πραγματική αιτία  της απόλυσης: «εμείς τον πήραμε να δουλεύει όχι να κάνει τον δερβέναγα ». Ο  συνάδελφος ζητούσε από την εταιρεία να τηρεί τις νόμιμες υποχρεώσεις της ως προς: τις ημέρες άδειας, τα ρεπό, τις αποδείξεις πληρωμής, κ.α.. Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος της απόλυσης και όχι η ελλιπής τήρηση καθηκόντων δύο (2) χρόνια πριν  ή/και η μη προσκόμιση των αναγκαίων δικαιολογητικών για την παροχή της άδειας επαγγέλματος. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας μόνο ύστερα από τη παρέμβαση του Σωματείου και την αυστηρή σύσταση του Υπουργείου Εργασίας (Τριμερής συνάντηση 3/9/2015) η εταιρεία ξεκίνησε επιτέλους να:

  • πληρώνει τους εργαζόμενους μέσω τραπεζικού λογαριασμού,
  • δίνει όλα τα ρεπό με βάση το πενθήμερο και όχι ένα ρεπό κάθε 10 ημέρες,
  • δίνει 21 ημέρες άδειας τον χρόνο και όχι 10.

Μάλιστα αυτό υλοποιήθηκε αρχικά μόνο για τους συναδέλφους που απασχολούνταν στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη της Αθήνας. Χρειάστηκε να γίνουν νέες παρεμβάσεις του Σωματείου στη Μαγούλα Αττικής για να αρχίσουν να τηρούνται εν μέρει και εκεί

Ύστερα από σειρά επιστολών και τηλεφωνικών επικοινωνιών με τη Διοίκηση της Τράπεζας, υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας έκαναν επιτόπιο έλεγχο στον χώρο για να διαπιστώσουν τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι φύλακες στη Μαγούλα. Πριν την παρέμβαση του σωματείου, για τις  10 μόνο ημέρες άδεια τον χρόνο παρακρατούνταν το ποσό των 6 ευρώ ημερησίως. Ούτως ή άλλως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι πλήρωνε και τι όχι η εταιρεία αφού ΠΟΤΕ πριν δεν είχε δώσει αποδείξεις πληρωμής. Εξουθενωτικά ωράρια, βάρδιες νυχτερινές 12  ωρών  που εξουθενώνουν και τον πιο   υγιή και νεαρό ανθρώπινο οργανισμό. Αφού η εξάντληση και εξουθένωση χτυπάνε κόκκινο, μετά ζητούν ευθύνες για ελλιπή  τήρηση καθηκόντων.

Καλούμε τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να παρέμβει άμεσα για την επίλυση του θέματος και την ανάκληση της απόλυσης διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι το όνομα του συγκεκριμένου συναδέλφου είχε εκτεθεί (είχε δοθεί στον Γενικό Διευθυντή Ασφαλείας της Τράπεζας και του Ομίλου) όταν απεγνωσμένα προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε μία, δύο ημέρες άδειας τις ημέρες του Πάσχα για κάποιους τουλάχιστον από τους 50 περίπου εργαζόμενους στη Μαγούλα. Δεν μπορεί να εθελοτυφλεί όταν συμβαίνουν κατάφωρες παραβιάσεις της νομοθεσίας στον χώρο της. Αν πιστεύει ότι η δουλειά της φύλαξης και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων της είναι σημαντική θα πρέπει να μην κοροϊδεύει τον εαυτό της ότι με εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας θα έχει αποτέλεσμα.

Τέλος αν κάποιοι νομίζουν ότι με τα χτυπήματα αυτά θα σταματήσουν το Σωματείο από το να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι γελασμένοι. Συνεχίζουμε με περισσότερο πείσμα

Το Δ.Σ.

Comments are closed.