Rss

  • google

Παράσταση διαμαρτυρίας του Δανειζoμένου Προσωπικού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας του Δανειζoμένου Προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα.

Αθήνα 18/12/2013

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), μπροστά στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στην Αθήνα. Η διαμαρτυρία του κλαδικού σωματείου των “ενοικιαζόμενων” εργαζόμενων στις τράπεζες, ήταν η τελευταία από μια σειρά κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ενάντια στις συνεχείς απολύσεις προσωπικού.

Στο όνομα της κρίσης, οι εργοδότες, απελευθερωμένοι από τους μνημονιακούς νόμους της κυβέρνησης, στοχεύουν σε μισθούς 400 ευρώ και σε δουλειά χωρίς δικαιώματα. Οι εταιρείες που ενοικιάζουν προσωπικό στην ΕΤΕ προχωρούν σε απολύσεις εργαζόμενων που εργάζονται στην τράπεζα ως και 18 χρόνια και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απολύσεις αφορούν μητέρες που επιστρέφουν από την άδεια εγκυμοσύνης. Ήδη, χάρη στην αγωνιστική στάση του ΣΥΔΑΠΤΤ, κάποιοι απολυμένοι-ες έχουν επαναπροσληφθεί, αποδεικνύοντας τη δύναμη της συλλογικότητας και στους πιο δύσκολους εργασιακούς χώρους.

Η ΕΤΕ παρά την πρόσφατη ανακοίνωση για κέρδη άνω των 250 εκατ. ευρώ και τα 9 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από την κρατική χρηματοδότηση συμπράττει στις απολύσεις, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η διοίκησή της αρνείται επίμονα να συναντήσει το Δ.Σ. του ΣΥΔΑΠΤΤ. Προφανώς, τα διευθυντικά στελέχη της Εθνικής είναι απασχολημένα με το πρόγραμμα “εθελούσιας εξόδου” που οργανώνουν και δεν ανέχονται κανενός είδους διαμαρτυρία.

Στη χθεσινή κινητοποίηση, στο πλευρό των “ενοικιαζόμενων”, βρέθηκαν συμπαραστάτες από σωματεία του ιδιωτικού τομέα (Vodafone, Βιβλίου-Χάρτου), από το Σύλλογο Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη. Η τελευταία, μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλο, πριν λίγες μέρες, έστειλαν επιστολή στην Εθνική Τράπεζα και σε εταιρείες που της δανείζουν εργαζόμενους, σχετικά με τις παραβιάσεις συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τις αυθαίρετες απολύσεις και μετακινήσεις “ενοικιαζόμενων” εργαζομένων στους χώρους τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει την παραμικρή απάντηση. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, δήλωσε μεταξύ άλλων: 

«Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η εργοδοτική επιθετικότητα συνεχίζεται απτόητη, τόσο στον τραπεζικό τομέα, όσο και σε άλλους κλάδους. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις και ανασφάλιστη εργασία, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, με το απαράδεκτο καθεστώς της “ενοικίασης” εργαζομένων- που συνήθως αμείβονται με μισθούς πείνας και απολύονται άδικα για να ανακυκλωθούν με άλλους απελπισμένους συναδέλφους τους, θύματα όλοι τους των εξοντωτικών πολιτικών της λιτότητας-καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα περιστατικά παρεμπόδισης της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης και απειλών από τις διοικήσεις των εταιριών που παρέχουν προσωπικό στις τράπεζες, κατά όσων αντιστέκονται σε αυτές τις αυθαίρετες πρακτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα στο πλευρό όσων αγωνίζονται για δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και για την ανεμπόδιστη άσκηση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών, όπως συμβαίνει με τον ΣΥΔΑΠΤΤ ή τα επιχειρησιακά σωματεία του τραπεζικού κλάδου.

Παράλληλα, με παρεμβάσεις στο κοινοβούλιο και επιστολές στη διοίκηση της Εθνικής δίνουμε τη μάχη της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και της άρσης όλων των αδικιών σε βάρος των εργαζόμενων που βρίσκονται χρόνια ολόκληρα σε εργασιακή “ομηρία”.

Με τη δράση του εργατικού κινήματος και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα καταργήσει το απαράδεκτο καθεστώς της προσωρινής απασχόλησης και θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μπορούμε να ανατρέψουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης-τρόικας και τραπεζιτών, που ενώ η κοινωνία φτωχοποιείται, έχουν εισπράξει δισ. ευρώ δημόσιου χρήματος».

 

ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.

Comments are closed.