Rss

  • google

Ανακοίνωση – συνάντηση με κα Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής

Την Τρίτη 6/8/2013 έγινε συνάντηση του ΔΣ του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. με την κα Τζάκου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής. Το θέμα της συνάντησης ήταν οι απολύσεις των συναδέλφων.

Από την πλευρά μας θέσαμε το θέμα ότι οι συνάδελφοι απολύθηκαν ενώ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την αξιολόγησή τους και με την εν γένει επαγγελματική τους συμπεριφορά. Αυτό γκρεμίζει αυτόματα όλο το οικοδόμημα της αξιοκρατικής αξιολόγησης που οι εταιρείες μαζί με την Τράπεζα προσπαθούν να χτίσουν. Ποιος ο λόγος να πασχίζει κάποιος να έχει καλή αξιολόγηση εάν γνωρίζει ότι παρόλα αυτά θα χάσει την δουλειά του;

Δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε τις σοβαρότατες επιφυλάξεις μας για τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν έχει πείσει τους συναδέλφους ότι γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Ξέρουμε ότι ο ένας εκ των δύο αξιολογητών είναι ο εκπρόσωπος της εταιρείας που όπως όλοι γνωρίζουμε βαθμολογεί εξ αποστάσεως. Είναι δε, τόση η αξιοπιστία και εγκυρότητα του εγγράφου της αξιολόγησης που όσοι το έχουμε πάρει στα χέρια μας έχουμε διαπιστώσει ότι δεν έχει αναγραμμένα ούτε τα ονόματα των αξιολογητών!

Οι συνάδελφοι που απολύθηκαν – όπως και οι υπόλοιποι – είχαν ήδη υποστεί μείωση μισθού με την μείωση του ωραρίου ή/και την αλλαγή ειδικότητας που εκβιαστικά είχαν υπογράψει με αποτέλεσμα μείωση αμοιβών 30%, με τους μισθούς να είναι κάτω από το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης ή και επιβίωσης. Οι ενοικιαζόμενοι είχαν την χειρότερη αντιμετώπιση και έχουν πληρώσει πολύ ακριβά μέχρι τώρα (με απολύσεις, μειώσεις) λάθη στα οποία δεν είχαν καμία συμμετοχή και καμία ευθύνη. Οι αμοιβές τους έχουν φτάσει στα κατώτερα όρια και δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα βοηθήσει τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας η εξοικονόμηση των 560 ευρώ με τα οποία αμείβεται ένας ενοικιαζόμενος;

Ζητήσαμε την ανάκληση των απολύσεων και την διαβούλευση της Τράπεζας με το σωματείο για οποιαδήποτε θέμα αφορά τους συναδέλφους. Ζητήσαμε από την Τράπεζα να διαβάσει και να σεβαστεί την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας που ζητά την επαναπρόσληψη του συναδέλφου εργαζόμενου στο τηλεφωνικό κέντρο του Μοσχάτου που καθυβρίστηκε από πελάτη και απολύθηκε.  Τονίσαμε ότι για μας κάθε απόλυση συνιστά αιτία πολέμου.

Η κα Γενική Διευθύντρια υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει τις περιπτώσεις των απολυμένων συναδέλφων, τις οποίες τις καταθέσαμε, διότι από την πλευρά της υποστήριξε ότι η οδηγία της Τράπεζας προς τις εταιρείες είναι να απομακρύνονται όσων η απόδοση είναι κάτω του μετρίου. Στην περίπτωση που οι απολύσεις έγιναν λόγω περικοπής έργου θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι συνάδελφοι να μετακινηθούν σε άλλη διεύθυνση εντός της Τράπεζας.

Γενικά ανέφερε ότι λόγω της εθελουσίας αναμένεται να αποχωρίσει μεγάλος αριθμός εργαζομένων υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (1200 άτομα) και έτσι δεν βλέπει να υπάρχει λόγος για άλλη μείωση προσωπικού παρά την ενσωμάτωση των συναδέλφων της Probank και της FBB.

Έδειξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για το αν οι εργαζόμενοι είμαστε ευχαριστημένοι από το εργασιακό μας περιβάλλον και αν υπάρχει άλλο πρόβλημα εκτός από το οικονομικό. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει σύντομα απάντηση στο θέμα της ανάκλησης των απολύσεων.

Συνάδελφοι θα σας ενημερώσουμε άμεσα για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα

Comments are closed.